GRAD

Posted

Vas Grad se v zapisanih zgodovinskih dokumentih prvič pojavi leta 1365 pod imenom Waraliafalo. Leži sredi zahodnega dela Goričkega in sega na vzhodu na greben, kjer meji na Radovce in Vidonce, na zahodu na greben, kjer se stika z Dolnjimi Slaveči, Gornjimi Slaveči in Kuzmo. Vas ima bogato in pestro zgodovino in seveda veliko zgodovinskih in sakralnih elementov. Med njimi je vsekakor najveličastnejši grad Grad.

Grajsko poslopje spada med najobsežnejše fevdalne komplekse na Slovenskem. Grad je sezidal viteški red templarjev. Templarji so tu gospodarili v času križarskih vojn. Grad je prava posebnost, saj nas najprej preseneti nenavadna oblika notranjega dvorišča z višjim zahodnim in nižjim vzhodnim nivojem, kar je posledica oblike grajskega hriba. Grajsko dvorišče, ki ga obdajajo stolpaste arkade, obkroža peterokotni tloris obodnih traktov, ki sežejo ponekod v prvo, ponekod pa v drugo nadstropje. Čeprav se v zasnovi skrivajo elementi srednjeveškega grajskega jedra, kaže danes celota baročno podobo iz 17. stoletja. Med njo so vpleteni tudi deli iz 16. in 18. stoletja (1751), kar velja posebej za kapelo z razgibano streho in za zvonik. V gradu so ogromne kleti in ječe. Celota je obsegala velik vrt pred gradom z dvema ribnikoma, ki sta služila za dopolnitev udobja grajske gospode. Znotraj grajskega obzidja je s ploščo zavarovan globok vodnjak, ki je bil posebno dragocen v času napadov, saj je bilo poslopje sezidano tudi zaradi obrambnih potreb. Vodnjak je vklesan v živo skalo. Najpomembnejši in najlepši del gradu je bila jugozahodna stran, kjer je bil stanovanjski del s stekleno teraso, pred njo pa lep cvetlični vrt z ribnikom in vodnjakom, ki stoji še danes.

V vzhodnem traktu gradu se nahajajo prostori in pisarne Krajinskega parka, v pritličnem delu pa so predstavljene delavnice domače obrti in prostori, ki služijo predstavljanju parka in lokalnih posebnosti. Med predstavljenimi domačimi obrtmi lahko obiskovalci vidijo črno kuhinjo z odprtim ognjiščem, žganjekuho, zeliščarstvo, tkalnico, kovačnico ter lončarsko in kolarsko delavnico.
V gradu se nahaja v obnovljenih sobanah poročna dvorana, kjer se že nekaj let pari poročajo in obnavljajo svoje zaobljube.

Okoli gradu se razteza park, zgrajen v angleškem stilu. V njem najdemo stare tulipanovce, ki so med najstarejšimi v Sloveniji, rdeče bukve in hraste, sofore in druga drevesa, ki še danes lepšajo podobo parka.

Okoli gradu se spleta več legend. Ena izmed njih je legenda o graščaku, ki je želel krono letečega zmaja. Znana pa je tudi legenda o graščakovem sinu in vrtnarjevi hčeri, ki pa se ni končala srečno.

Obiščite edinstven grad Grad v Prekmurju!

SELO

Posted

Rotunda v Selu – letno privabi več tisoč turistov

Rotunda v Selu je biser romanske arhitekture in gotskih slikarij. Romanska rotunda svetega Nikolaja se nahaja dva kilometra zahodno od slovensko – madžarske meje. Legenda pravi, da naj bi cerkev na začetku pripadala templjarjem. Zgrajena je bila v 13. stoletju v dolini
Kobiljskega potoka ob srednjeveški prometni poti iz Alp v Panonsko nižino. V 19. stoletju so rotundi prizidali zvonik, kupolo prekrili s pločevinasto streho, gotski krilni oltar pa odpeljali v Budimpešto. Okroglo svetišče je arhitekturno odličen preostanek domnevno obsežnejše srednjeveške postojanke. Notranjščina je bila najverjetneje prvič poslikana po letu 1300. Današnjo, deloma rekonstruirano podobo so ji povrnili po obsežnih konservatorskih in restavratorskih delih leta 1956. Poslikava v kupoli je bila restavrirana leta 1980. Cerkev je zgrajena iz opeke. Glino in ilovico so pridobvali v neposredni okolici. Severovzhodno od rotunde je pokopališče z nagrobnikom plemiške družine Matzenau iz Prosenjakovec. Ob cerkvi je tudi energetska točka, v kateri se stikata energiji Kozmosa in Zemlje.

 

ŽENAVLJE

Posted Leave a comment

Ženavlje so majhna vasica, ki se nahaja v občini Gornji Petrovci, na skrajnem severovzhodnem območju Slovenije. Do naselja je možno priti iz smeri Boreča, Šulinci in Martinje. Ženavlji so bili prvič omenjeni že leta 1387 kot Gyanon. Kraj je najbolj znan po dogodku iz leta 1934,
ko se je na vas nenadoma spustil stratosferski balon belgijskega znanstvenika Maxa Cosynsa in njegovega pomočnika Nere Van der Elsta. V vasici je kmalu nastala velika gneča, ker so prišli mnogi novinarji, ki so o tem pristanku poročali po vsej Evropi. Občina Gornji Petrovci je v spomin na ta nepričakovani dogodek na tem območju postavila spominsko obeležje in 18. avgust proglasila za občinski praznik. Spomenik balonarjema je v obliki krogle, ki simbolizira balon in je delo Mirka Bratuše, znanega akademskega kiparja. Dogodek je podrobno opisan v knjigi Nebo nad Ženavljami, ki jo je napisal Milan Vincetič. V Ženavljah se nahaja tudi Binkoštna cerkev kjer se večkrat letno odvijajo razni tabori za vse generacije.

(more…)